įsikvėpk | marketingomokykla.lt

Į(SI)KVĖPK. KAIP UGDYTI SAVO KŪRYBIŠKUMĄ?

Dabartinei visuomenei, susiduriančiai su sparčiais pokyčiais bei iššūkiais, ypač aktuali kūrybingos asmenybės ugdymo problema. Tiesa, pritrūkus genialių idėjų atsigręžiame į įkvėpimo šaltinius: knygas, kiną, muziką, gamtą. Tuo metu gali aplankyti ,,nušvitimas”, tačiau kūrybiškumas nėra tik menininkų, muzikantų ar rašytojų įgūdžių vaisius. Tai – naudingas įgūdis žmonėms, dirbantiems visose gyvenimo srityse.  Kaip puoselėti savo trapią kūrybiškumo gyslelę, kad galėtume dirbti ir kurti efektyviau? Jei kada nors norėjote sustiprinti savo kūrybiškumą, šie patarimai gali padėti.

Nerkite į kūrybą!

Pirmas žingsnis – visiškai atsiduoti kūrybinių gebėjimų lavinimui. Išsikelkite tikslus, pasitelkite kitus pagalbos šaltinius (kūrybinius ritualus, ryto minčių rašymą) ir kiekvieną dieną skirkite laiko savo įgūdžiams tobulinti.

Tapkite ekspertu!

Vienas iš geriausių būdų ugdyti kūrybiškumą yra tapti tos srities ekspertu. Gerai suprasdami temą, galėsite geriau pagalvoti apie naujus ar novatoriškus problemų sprendimus.

Apdovanokite savo smalsumą!

Viena iš pagrindinių kliūčių kūrybiškumui ugdyti – nuojauta, kad smalsumas yra indulgencija. Užuot priekaištaudami, apdovanokite save, kai kažkas yra įdomu. Suteikite galimybę patyrinėti naujas temas, nepagailėkite tam laiko.

Nors apdovanojimas sau yra svarbus, taip pat svarbu ugdyti vidinę motyvaciją. Kartais tikrasis kūrybiškumo atlygis yra pats procesas, o ne produktas.

Nebijokite rizikuoti!

Puoselėdami savo kūrybinius įgūdžius, turite būti pasirengę rizikuoti, kad galėtumėte tobulinti savo sugebėjimus. Nors jūsų pastangos ne visada gali būti sėkmingos, vis tiek stiprinsite savo kūrybinius talentus ir ugdysite įgūdžius, kurie jums puikiai pasitarnaus ateityje.

Pasitikėkite savo jėgomis!

Nesaugumas dėl savo sugebėjimų gali slopinti kūrybiškumą, todėl svarbu ugdyti pasitikėjimą. Atkreipkite dėmesį į padarytą pažangą, pagirkite savo pastangas ir visada ieškokite būdų, kaip apdovanoti savo kūrybiškumą.

Skirkite laiko kūrybai!

Negalėsite išsiugdyti savo kūrybinių talentų, jei neskirsite jiems laiko. Kiekvieną savaitę suplanuokite šiek tiek laiko, kad sutelktumėte dėmesį į kokį nors kūrybinį projektą. Praktiniai darbai suteiks visapusį pasitikėjimą savo jėgomis, tobulės įgūdžiai.

Nugalėkite neigiamą požiūrį!

Susitelkite į neigiamų minčių ar savikritikos, kuri gali pakenkti jūsų gebėjimui išsiugdyti stiprius kūrybinius įgūdžius, pašalinimą. Savikritika yra gerai, kai jos būna su saiku. Nepersistenkite ir neperženkite ribų.

Kovokite su nesėkmių baime!

Baimė, kad galite padaryti klaidą ar nepavykti, gali paralyžiuoti jūsų pažangą. Kai tik pastebite, kad apima tokie jausmai, priminkite sau, kad klaidos yra tiesiog proceso dalis. Nors kartais galite suklupti savo kūrybos kelyje, galų gale pasieksite užsibrėžtus tikslus.

Kurkite naujas idėjas!

„Minčių lietus” yra įprasta technika tiek akademinėje, tiek profesinėje aplinkoje, tačiau tai taip pat gali būti galinga priemonė kūrybiškumui ugdyti. Pagrindinis tikslas – sugeneruoti kuo daugiau idėjų per palyginti trumpą laiką. Toliau sutelkite dėmesį į savo idėjų aiškinimą ir tobulinimą, kad galėtumėte pasirinkti geriausią įmanomą variantą.

Kurkite iššūkius ir galimybes!

Išugdžius keletą pagrindinių kūrybinių įgūdžių, svarbu nuolat mesti sau iššūkį, kad galėtumėte toliau tobulinti savo sugebėjimus. Ieškokite sunkesnių būdų, išbandykite naujus dalykus ir venkite visada naudoti tuos pačius sprendimus, kuriuos naudojote anksčiau.

Be iššūkio sau, jūs taip pat turite sukurti savo kūrybiškumo galimybes. Tai gali apimti naujo projekto įgyvendinimą arba naujų įrankių, kuriuos galima naudoti dabartiniuose projektuose, paiešką.

Nors kūrybiškumas iš dalies yra įgimtas, tačiau gali būti ugdomas ir skatinamas. Maya Angelou yra pasakiusi: ,,You can’t use up creativity. The more you use, the more you have” (liet. ,,Neįmanoma išnaudoti kūrybiškumo. Kuo daugiau juo naudojatės, tuo daugiau jo turite”). Taigi, pasinaudokite ir išnaudokite savo kūrybinį potencialą.